Såvida du inte har bott under en sten de senaste tio åren har du säkert hört talas om snabblån. Det är en av landets vanligaste låneformer och du känner med stor sannolikhet någon som har tagit ett sådant lån från snabblån.io. Du kan även ha sett reklam om lånen i media, där de också är omdiskuterade. I den här guiden kan du läsa om allt som är viktigt att veta om just snabblån.

 

Vad är snabblån?

Snabblånen är i grunden privatlån. Skillnaden är att de utgörs av mycket lägre lånebelopp. Som mest brukar du kunna låna 50 000 kronor, men många långivare erbjuder betydligt lägre belopp.

 

Den här typen av lån kallas för högkostnadskrediter. Det beror på att den nominella räntan plus avgifterna som tillkommer, det vill säga den effektiva räntan, är hög. Att ta ett snabblån är därför dyrare än att ta ett privatlån eller annat lån.

 

När du ansöker om ett snabblån ska du betala tillbaka det inom 30 dagar. Ibland kan du ha 60 eller 90 dagar på dig istället.

 

Fördelar med snabblån

Den största fördelen med snabblån är att det går snabbt att ansöka. Vid en beviljad ansökan betalas lånet också ut fortare än vid andra lån. I många fall kan du ha pengarna på ditt bankkonto efter tio minuter.

 

Kraven för att beviljas snabblån är låga. Därför kan nästan alla svenska medborgare som är folkbokförda i landet få låna. Det är främst en fördel för dig som inte har så bra kreditvärdighet. Om du inte skulle beviljas ett privatlån har du ändå chanser att få ett snabblån.

 

Nackdelar med snabblån

Nackdelarna med snabblån är främst det höga räntan och den korta amorteringstiden. De låga kraven kan ibland också ses som en nackdel, eftersom det gör det enklare för konsumenter att dra på sig många lån.

 

När passar ett snabblån?

Snabblån kan passa om du behöver ett lån med snabb utbetalning. När du behöver en mindre summa pengar som du enkelt kan betala tillbaka i slutet av månaden eller liknande. Några exempel listas nedan:

 

  • Du får oväntade utgifter som inte kan vänta.
  • Du hittar något du verkligen behöver på rea och vill inte att produkten ska försvinna innan du hinner få lön.

När bör man undvika snabblån?

Att ansöka om ett snabblån är inte alltid en bra idé. Nedan följer några exempel på när det är bättre att undvika lånen.

 

  • Du har redan flera snabblån att betala tillbaka.
  • Du vill använda pengarna till något som inte är nödvändigt.
  • Du tänker använda lånet till att finansiera beroende, exempelvis spel-, alkohol- eller shoppingberoende.

Är snabblån dåliga?

Ibland framställs snabblån som orsaken till att vissa hamnar i skulder. Man bör dock förstå att det inte är lånen i sig det är fel på. Istället är det destruktiva ekonomiska vanor som leder till skulder och ekonomiska problem. Så länge du lånar ansvarsfullt kan snabblån vara ett bra val i flera olika situationer.