Ulaganje u investiciono zlato je najbolji način da osigurate svoju finansijsku budućnost.

 Od vremena drevnih civilizacija, pa do moderne ere, zlato predstavlja visoko vrednu imovinu. Danas je ono privlačno investitorima kao jedinstveno sredstvo, koje nudi alternativu konvencionalnim tržištima akcija i obveznica. Naime, investiciono zlato je istorijski pokazalo nisku korelaciju sa drugim vrstama investicionih sredstava, te čini odličnu zaštitu od potencijalnih ekonomskih padova. Zbog toga stručnjaci preporučuju kupovinu zlata kako bi se smanjio ukupni rizik portfolija.

Cene zlata generalno rastu kada prinosi na obveznice prilagođene inflaciji opadaju. Što znači da je ovaj plemeniti metal odlična zaštita i u vreme velikog rasta stopa inflacije i geopolitičkih kriza. Imajući to u vidu ne čudi što je sve veći broj zainteresovanih za ulaganje u investiciono zlato.

 S obzirom da su mnogi početnici u tome Insignitus GOLD otkriva kako da investirate svoj kapital.

Zlatne poluge ili zlatni dukati?

Ulaganje u investiciono zlato podrazumeva kupovinu zlatnih pločica i zlatnih dukata. 

Poluge predstavljaju zlato visoke čistoće. To znači da sadrže najmanje 99,5% čistog zlata. Prepoznatljivog su pravouganog oblika sa jasno naznačenim karakteristikama tako da možete videti težinu, stepen finoće, logo proizvođača i serijski broj koji potvrđuje autentičnost.

Zlatne pločice dolaze u širokom rasponu – počev od 1 grama, pa do 1 kilograma, što ih čini posebno pogodnim za ulaganje. Dodatna prednost ogleda se u činjenici da ne zahtevaju poznavanje različitog dizajn kao dukati, te se preporučuju početnicima.

 Zlatni dukati čine kovanice od zlata sa minimalni udelom čistog zlata od 900 hiljaditih delova. Iskovane su posle 1800. godine od strane ovlašćenih kovnica i bile su sredstvo plaćanja u državi porekla. Pri čemu ne predstavljaju kolekcionarske novčiće čija se vrednost određuje na osnovu stanja i retkosti.

 Za razliku od poluga, dukati imaju bogat dizajn koji privlači pažnju investitora. Dolaze u težini od jedne unce ili manjoj te su jednostavniji za čuvanje. Iako su složenog dizajna za koji je potrebno izvesno znanje, preporučuju se početnicima u ulaganju, jer su njihove cene dostupne u globalnim finansijskim publikacijama, te ih možete lako pratiti i porediti.

 Sa koliko zlata započeti ulaganje?

Istraživanja pokazuju da je najbolja opcija da zlato čini 10-15% investicionog portfolija. Ipak, to ne znači da se morate striktno držati ovog procentualnog iznosa.

 

Ulaganje u investiciono zlato treba da bude usklađeno sa vašim finansijskim ciljevima, kao i kratkoročnim i dugoročnim planovima. Takođe, zavisi od vaših finansijskih mogućnosti. Ukoliko ste početnik sa manjim budžetom birajte komade manje gramaže. Vremenom ćete svoj portfolio nadograđivati. Za one koji raspolažu većim kapitalom pravi izbor su zlatne pločice od 100 i više grama, kao i teži zlatni dukati.

Gde kupiti investiciono zlato?

Na tržištu postoje brojni prodavci. Samim tim početnici mogu da se susretnu sa prevarama kako u pogledu cene, tako i kvaliteta proizvoda.

 Da biste izbegli ovu grešku obavezno pre kupovine proverite kompaniju sa kojom želite da poslujete. Najlakši način jeste pretraga na internetu. Investitori često dele svoja iskustva na forumima sa ovom temom. Značajne infomacije možete dobiti i od zvaničnih recenzija, stručnih portala, kao i od prijatelja i rođaka koji već investiraju u zlato.

Ukoliko želite da uložite u investiciono zlato Insignitus GOLD vam u tome može pomoći. Višegodišnje iskustvo, visok nivo profesionalizma i posvećenosti svakom klijentu i bogata ponuda zlata visoke čistoće učinili su da postanemo renomirani prodavac plemenitog metala ne samo kod nas, već i u regionu.